(Op)Gaven 2023

Mit første projekt i 2023 var selvvalgt. Det var en ide der opstod kort efter Covid 19 i 2020, hvor jeg havde lavet en lille vaseserie, inspireret af geologi.
Teresa Nielsen fra Vejen Kunstmuseum kom på værksteds besøg og fik vaser med ind til museets butik. Samme dag var der; Bukettur og Teresa lavede en fin opstilling med vaserne og månedens buket.
Jeg fik dengang ideen, til at det kunne være interessant at lave en vase til hver bukettur. Og i år har jeg valgt at udfører denne opgave, som en gave.
Det er nemlig 5 år siden Buketturene startede og det synes jeg skal fejres med 12 vaser.
Buketturene er et samarbejde med: Danmarks Naturfredningsforening Vejen afdelingen, Vejen-Brørup havekreds og Vejen Kunstmuseum. Læs mere her: https://www.vejenkunstmuseum.dk/
Foto: Vejen Kunstmuseum/Teresa Nielsen

December
December vasen, årets sidste vase! Og den måned, hvor jeg holder allermest af sne og is, så derfor er vasen hvid og med bløde former, som snedriver og is der smelter. Sikken en lang rejse det har været med de 12 vaser. Meget lærerig og en fantastisk process i forhold til mit eget virke. 


November
November vasen, er leg med glasur, form og tanker på vejret med vand og en mørk tid der kommer.

Glasuren blev med udgangspunkt i en af mine tidligere prøver til projektet og formen blev en gentagelse af den måde jeg arbejde med februar vasen på. Resultatet blev en vase, der faktisk lyser op i mørket.

Buket turen i november går til Dover kanonstilling, hvor der er en meget smuk udsigt over dejlig natur.




Oktober vasen 
Oktober vasen er inspireret af min absolut favorit keramik ting på Vejen Kunstmuseum. 
En stor krukke af P. V Jensen Klint (se foto). 
Krukken er fra 1893, og ret stor ca 50 cm høj og 46 bred. Form og farverne får mig til at tænke på et bål eller skyer der farves i en solnedgang. Og snirkle spiralerne er en af mine favorit former. 

I 1999 rejste jeg ud i verden med min søster og mand (dengang kæreste). På et tidspunkt kom vi til Rotorura New Zealand, hvor vi mødte Maorier og deres kultur. Jeg købte en halskæde med symbolet: Koru, en spiral der viser en stiliseret bregne, som Maorierne bruger som symbolet på: en ny begyndelse. 

I de fine buketter fra de sidste mange måneder er der ofte bregner med og derfor syntes jeg at det gav mening at gentage disse. På billede nr 3 ses flere af folkene bag buketturen. De er fotograferet foran Niels Hansen Jacobsens hus: Hytten. I baggrunden ses malede vinduesplader, disse er malet af mig i 2021.


September vasen
September vasen blev denne måned brugt i en konkurrence blandt deltagerne på buketturen. Vinderen blev: Bente Johansen fra Kolding.



August vasen
August vasen er inspireret af en gave jeg blev bestil til at lave sidste år. Denne gave skulle indeholde bier og kaprifolium. Kaprifolier er en af mine egne favoritter i min have. Jeg fik en af min mand for mange år siden og den gror op ad et af vores æbletræer. Den blomstre smukt i disse dage med masser af blomster i toppen af træet. 



Juli vasen
Juli vasen blev denne, og jeg har svært ved at sige hvor inspirationen kom fra…
Jeg prøvede at slå hjernen fra og kun arbejde med hænderne. Glasuren er simpel i forhold til de sidste to, mendens overflade er silkeblød. 


Juli vasen

Juni vasen
Juni vasen er igen med stor inspiration fra Niels Hansen Jacobsen. Denne gang har jeg ladet glasurerne være med til at formgive, det har givet de mange glasur dryp, som er med til at understrege min tanker om vand og at juni er starten på sommerdage ved stranden. Læs mere om inspirationen ved maj vasen.

Juni vasen
Detalje juni vasen

Maj vasen
Maj vasen er med stor inspiration fra Niels Hansen Jacobsen.
Mit første besøg på Vejen Kunstmuseum var først i 1998. Jeg er opvokset i Askov og på trods af at jeg færdedes meget i Vejen som barn, besøgte jeg aldrig museet. Det var først i min gymnasietid, at jeg kom på besøg. Det var i billedkunst og vi skulle tegne. Jeg valgte at tegne NHJ’s den lille havfrue. Og allerede dengang blev jeg glad for NHJ’s formsprog. 
Siden 2006 har jeg undervist på Vejen billedskole og her er museet, blevet et af de der steder, man føler, som sit eget. 
Min gang på museet har været som del af undervisningen i tegning, men også med rundvisninger i udstillingen om Ingrid Vang Nyman. Og indtil museet blev udvidet i 2022, følte jeg næsten at jeg kendte alle kroge og mange af værkerne. Nu er der kommet endnu flere værker og jeg oplever ved hvert besøg nye! 
I 2012 lavede jeg museets julekalender, det var med min prinsesse, der mødte Niels Hansen Jacobsens verden og her fik jeg for alvor øjnene op for det jeg holder mest af ved NHJ. Hans snirkler, krummelurer og facetter. Trolden i springvandet er et eksempel, men også maskerne, hans mange gravsten og statuen: Foraaret 1900 som Teresa Nielsen har fotograferet mig foran. 

Maj vasen
Detalje maj vasen

April vasen
Buket turen i april faldt faktisk på min og Dronningens fødselsdag de 16 april.
Vasen blev lige som januars vasen en tilføjelse af min Adularia serie. Vaseserien er inspireret af geologi og den måde krystaller og sten vokser i gitre. Denne er yderligere inspireret af prismer.
Alle vaser i serien skitseres først i tegninger og derefter formet i papir og karton. 

April vasen

Marts vasen
Marts vasen er inspireret af en tørret blomst/frøstand jeg har fået i en buket.
Næsten perfekt i sit mønster og så alligevel ikke.

Marts vasen
Detalje marts vasen

Februar vasen
Februars vasens Inspiration er fra naturen selv. Kogleformen og mos og meget interessant var mos også noget af det, der blev samlet til februars buket🤍
Denne gang tog jeg selv med på buket turen, som gav endnu mere inspiration!

Februar vasen

Januar Vasen
Januars vase blev den på første foto og Buketturen gik til Åtte Bjerge. Vasen er en videreudvikling af min vase serie Adularia, som er inspireret af geologi og den måde krystaller og sten vokser i gitre. Farverne er valgt ud fra naturens farver i januar, samt tanken om at under den hvide sne, ligger alt det grønne i dvale og venter på at springe ud i foråret.

Januar vasen